Marketing automation software

Om te weten welke marketing automation software u wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst een marketing automation strategie te maken. En het is uiteraard belangrijk om te weten wat marketing automation überhaupt betekent. Marketing automatisering is een marketingtactiek die online ingezet wordt om met prospects - op het juiste moment met de juiste content - te communiceren. Het doel hiervan is prospects omzetten tot daadwerkelijke klanten!

Interactie meetbaar door marketing automation software

Om interactie te kunnen meten, zult u als bedrijf gebruik moeten maken van marketing automation systeem. De software ondersteunt u bij het genereren en ontwikkelen van nieuwe leads. Echter zijn er vele verschillende soorten software, die allemaal verschillend zijn qua prijs en functies. Met name prijzen kennen opmerkelijke verschillen. Sommige softwarepakketten zijn voor enkele tientjes per maand beschikbaar, terwijl anderen maandelijks duizenden euro’s kunnen kosten.

Populaire marketing automation tools

Om u een goed beeld te geven van marketing automation tools, hebben we voor u de meest populaire op een rijtje gezet:

 • HubSpot Marketing Automation
 • Ontraport
 • SendinBlue
 • Mautic
 • ActiveCampaign
 • Prospect.io
 • InfusionSoft
 • Autopilot
 • Marketo
 • GetResponse
 • Drip

Hoe u software met elkaar vergelijkt

Door de vele verschillende aanbieders is het een hele klus om de geschikte marketings automation tools voor uw bedrijf te vinden. Het is daarom essentieel om goede research te doen betreffende alle mogelijkheden die de tools bieden. Maak bij de research gebruik van de volgende vraagstellingen:

Welke mogelijkheid biedt het softwarepakket?

Biedt de desbetreffende software de mogelijkheden die mijn bedrijf nodig heeft? Wanneer vraag (uw eisen betreft de functies en mogelijkheden van de software) en aanbod (de functies en mogelijkheden die in het softwarepakket zitten) overeenkomen, is er sprake van een match.

Welk budget heeft u voor marketing automation systeem?

Stel vast hoeveel u als bedrijf maandelijks wilt besteden aan deze software. Houd er rekening mee dat de prijs van de software vaak in verhouding staat met de inhoud en kwaliteit van het softwarepakket.

Wat is de visie van de softwaremakers?

Om een succesvolle samenwerking te beginnen, is het relevant om te achterhalen wat de visie is van de softwaremakers. Wanneer dit veel raakvlakken kent met de visie van uw bedrijf, is er een grotere kans op een succesvolle samenwerking.

Belangrijke functionaliteiten van marketing automation tools

De software voor marketing automation dient tenminste de volgende functionaliteiten te hebben:

 • Websiteprospecting
  Integratie met uw website om het bezoek- en klikgedrag van bezoekers te volgen, zodat u weet waar de bezoekers vandaan komen, of het relevante bezoekers zijn en wat ze allemaal doen op uw website.
 • Lead scoring
  Een mogelijkheid om lead scores toe te kennen aan een bezoeker. Als u weet welke bezoeker welke pagina bezoekt, kan hier een waarde aangehangen worden. Iemand die een dienstenpagina bezoekt is meer waar dan iemand die merkenpagina bezoekt. Weet wat een lead waard is!
 • Email marketing
  E-mail marketing mogelijkheden kan niet ontbreken! Doordat u weet wat uw bezoekers op de website doen, kunt u hier met email marketing mogelijkheden op inspelen. Stuur de juiste informatie naar de juiste prospect op het juiste moment.
 • Dynamische content voor website en e-mail
  Biedt de software een mogelijkheid om gepersonaliseerde content te verschaffen? Met marketing automation worden bekende bezoekers van onbekende gescheiden. Zorg dat er een mogelijkheid is om deze bezoekers gepersonaliseerde content te geven, zowel op de website als in de e-mails.
 • Funnel analytics
  Het gedrag van mensen is natuurlijk van groot belang. Het is belangrijk om te weten hoe leads zich door een funnel heen bewegen. Zo weet u of een tactiek werkt of dat er iets aangepast dient te worden.
 • CMR en de database voor de marketingactiviteiten koppelen De tool heeft een database voor alle marketingacties, voor bijvoorbeeld de nieuwsbrieven, social media, Google AdWords etc. Een koppeling met een CRM pakket is van belang. Hierdoor wordt er een klantoverzicht opgebouwd dat inzicht geeft in alles.
 • Progressive profilering
  Op websites zijn vaak download mogelijkheden. Bezoekers vullen voordat ze iets downloaden een formulier in. Uiteraard wilt u alles weten van de bezoeker! Een bekende bezoeker heeft geen zin om continu hetzelfde in te vullen. Progressive profilering is een slimme functionaliteit, het herkent bezoekers. Iedere keer wanneer de bezoeker iets nieuws wil downloaden verschijnen er nieuwe vragen, waardoor u een breder beeld krijgt van de bezoeker.

Marketing automation tool Mautic uitgelicht

Mautic is een marketing automation systeem dat inzetbaar is in B2B en B2C. Een groot verschil met vele andere marketing automation tool is het feit dat Mautic een open source platform is, met een zelfde soort filosofie als andere open source platformen zoals WordPress of Typo3. Open source biedt de kracht van een community die dagelijks werkt aan het verbeteren van “hun” product. Feitelijk is het product niet specifiek van één partij. Open source software is niet gebaseerd op licenties. Mautic is op verschillende niveaus te gebruiken, aangezien het relevantie biedt voor zowel korte formulieren als voor uitgebreide campagnes.

Mautic voor zowel de marketingwereld als saleswereld

Mautic is voor zowel de marketingwereld als de saleswereld erg interessant, aangezien het bijzondere functies biedt voor beiden:

 • Mautic biedt alle functies om het maximale uit je leads te halen. Denk hierbij aan website tracking, webformulieren en lead scoring.
 • Ook heeft het een eenvoudige, prettige online omgeving die gratis toegankelijk is.
 • Mautic heeft een WordPress-plugin. Hierdoor is het mogelijk om specifieke, relevante plugins te integreren in uw website.
 • Mautic kent een uitgebreide API die het mogelijk maakt om koppeling te maken met ERP en CRM systemen.
 • Tevens kent Mautic een actieve community met developers die zorgen voor een basis voor uw bedrijf om te ontwikkelen.

Geen idee welke marketing automation software u wilt gebruiken?

Zit u met uw handen in het haar en weet u niet welke software geschikt is voor uw marketing automation strategie? Ga met ons in gesprek, wij geven advies en ondersteuning!


SEA en SEO specialist bij Park1 Online marketing in Venlo
Hallo, Ik ben Bart van Soest

Hoe kan ik u helpen?

SEA en SEO specialist
Vragen? Ik hoor het graag!